Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

zaterdag 7 mei 2011

Kedeng, kedeng, kedeng....


Normaal leg je een boot, zeilboot, rubberboot, jacht, visserboot of –bootje op een moring, maar een complete trein heb ik nog nooit van gehoord. Maar Friesland blijft Friesland, dingen zijn niet te verstaan of uit te spreken, maar nu is er een categorie bijgekomen, onmogelijke dingen die niet te geloven zijn.
Rijd je ’s avonds zo rond een uur of half twaalf op je fietsje door het dorp en hoor je ineens een gigantische knal. Wat kan dat nu zijn in het anders zo rustige en vredige Stavoren, is het vrouwtje van haar sokkel gevallen of is er heel iets anders gebeurd dat bij de vertaling van het NOS Journaal minimaal ondertiteling nodig zal hebben.
Kom je om de hoek van het grote plein en zie je tot je stomme verbazing een heuse trein passeren zonder enige poging tot het stoppen voor het uit te laten stappen van reizigers. Een ritje geheel buiten de normale dienstregeling om. Later bleek de enige bemanning van het monster een viertal werklieden te zijn, want de trein was een zogenaamde werktrein. Een werktrein die inderdaad de daad bij het woord stelde en zijn werkterrein had weten te verleggen van rails naar vrijbaan. Dat deze daarbij een stootblok over het hoofd had gezien en dwars door de lokale watersportwinkel was gedenderd was slechts een bijkomstigheid, een noodlottig incident.
Ergens ver over de helft van het plein is de gehele zaak, inclusief de halve inhoud van de watersportwinkel, tussen laarzen, bolders, touwen, vishengels en bijbehorende netten tot stilstand gekomen,  met een in volledige shock verkerende machinist nog in de cabine van de locomotief. Voor deze hele combinatie had de trein een stilstaande tankwagon nog voor zich uit gedrukt en meegenomen in de race tegen een stop op het juiste moment op het plein.
Hierbij zou je er niet bij na moeten denken wanneer een en ander zou zijn gebeurd op klaarlichte dag, met een winkel vol watersportliefhebbers en vissers nu net op zoek naar dat juiste dobbertje en bijpassende haakje voor een goede vangst die dag.

Beet hadden ze zeker gehad, een grote vangst met wel heel desastreuze gevolgen, maar gelukkig dat was niet het geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten