Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

woensdag 25 mei 2011

Vrijheid van meningsuiting..?



Een recht, een vrijheid waar heel lang voor is gestreden, waar mensen voor zijn gestorven, bruut vermoord, gemarteld tot...
Gelukkig kunnen we, zonder natuurlijk onnodig kwetsend of discriminerend te zijn, zeggen wat we willen zonder daarvoor direct het gevaar te lopen onder de graszoden te verdwijnen.
Soms gaat het toch nog wel eens mis, zoals bij Theo, met zijn mening over de islam of bij onze blonde dandy Geert, nog wel niet verdwenen tussen zes plankjes, maar hij loopt wel dagelijks het risico. Zeg je iets over het besnijden, wat verminken van meisjes, kinderen nog, dan stoppen ze je in de ban, zoals Hirshi of zelfs het maken van een tekening, in cartoonstyle wel te verstaan, levert gevaar op voor lijf en (familie)leden, zoals een Deense kunstenaar nog dagelijks ervaart.
In deze gevallen gaat het om politieke uitingen over de islam en het ‘dreigende gevaar’ en de soms rare gewoonten die men binnen dat geloof er op na wordt gehouden.

Maar dan wat zich nu afspeelt op het dak van een boerderij in de Alblasserwaardpolder, in Nederland, roept toch wel zo hier en daar wat bedenkingen op. Discussies over mooi en lelijk blijven moeilijk en zullen nooit tot een antwoord leiden, wellicht tot een compromis, maar that’s it.
Boer Joop, een overtuigd Christen heeft of eigenlijk had in grote witte letters, passend in de sfeer van het landschap dus met koeienletters, de tekst ‘JEZUS REDT’ op het dak van zijn boerderij geschilderd.
Daar kon de schoonheidcommissie van de gemeente niet helemaal goed mee overweg, landschapontsierend en niet passend in de sfeer van de polder werd er aan gehangen en Joop werd gesommeerd de tekst van het dak te halen. Maar Joop, waarschijnlijk gesteund door God tijdens het gebed van elke ochtend, middag, avond en net voor het slapen gaan, weigert de tekst eraf te halen. God straft niet direct en voelt zich waarschijnlijk gestreeld in zo veel uiterlijke lofprijzingen aan zijn toen aardse afgezant.
Joop, niet voor een kleurtje te vangen, besteeg opnieuw het dak van zijn boerderij en heeft nu de tekst rood geschilderd om tegemoet te komen aan het gemeentelijk bevel. Daarin staat expliciet de eis dat de witte tekst van zijn dak moet worden verwijderd. Doet hij het niet, is het risico een dwangsom van vijfhonderd euro per week.

Joop denkt zijn recht op vrijheid van meningsuiting bij Europese Hof te kunnen halen. Nu is het voor hem maar te hopen dat zijn kreet ook voor hem geldt, ‘JEZUS REDT nu ook JOOP graag’...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten