Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

donderdag 2 juni 2011

Uw tijd is op, uw zittijd gaat nu in...


De rechterlijke macht, de heren en dames die er voor door hebben gestudeerd om deugnieten, kruimelaars, gouwdiefjes, dieven, smokkelaars, dealers, misdadigers en grote, al dan niet witte boorden,  criminelen en zelfs moordenaars te voorzien van een gepaste straf. Voor de één een boete, voor de ander een taakstraf of voor de zwaardere gevallen een verblijf voor korte of langere tijd op de kosten van de staat.
Als het goed gaat zal dit geschieden volgens de weg van de gerechtigheid, maar nu staan door de vele werkzaamheden de rechtsprekers onder zware druk. Zaken, want ook de rechtbank is een keihard zakelijk instituut geworden en dient ook op de kosten te letten, worden per minuut en in euro’s afgerekend.

Door dit systeem is er geen tijd meer voor het volledig lezen van dossiers en wordt dit gedaan door meerdere rechters, bij grote zaken, en door juridische medewerkers. Deze laatsten schrijven ook al heel vaak de vonnissen voor de rechters.

Met dit systeem zou het maar zo kunnen zijn dat er voor uw zaak een budget is bepaald en dat op het moment dat ‘de klok door de tijd gaat’ uw zaak wordt gesloten. Dank u wel voor uw komst en u moet nog even blijven, volgens het vonnis krijgt u van ons drie jaar en vier maanden kost en inwoning, wilt u met die meneer meegaan, eerste deur rechts. Volgende zaak graag en ramt op de tijdklok, laat het feest beginnen, u heeft veertien minuten en dertien seconden om u zelf vrij te pleiten. Dan is het mijn tijd, twee minuut tien, nieuw record, om het vonnis, reeds geschreven, te vellen.

U kunt gaan, maar voordat u gaat, wegens tijd overschrijding van één minuut en dertig seconden, eerst nog even langs de griffier, zeven euro en vijftig cent afrekenen. Volgende zaak..!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten