Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

donderdag 2 juni 2011

700 Volt uit het zonnetje…


Schitterend natuurlijk, gratis energie uit een ding dat elke dag aan de hemel staat, bijna altijd. Al hangt het wel af waar je het dak hebt geplaatst met het zonnepaneel. Perfect te gebruiken voor je warmwater huishouding en het verwarmen tijdens koude dagen van alles wat onder het dak verblijft.
Vanuit het niets verschijnt er een waarschuwing (De Telegraaf), dat zonnepanelen gevaarlijk kunnen zijn als er brand uitbreekt. Wanneer dit gebeurt moeten brandweerlieden extra alert zijn, want zo’n paneel kan zich opladen tot maar liefst 700 Volt en als het paneel is beschadigd kan er een fatale schok volgen. In de combinatie met water, veelal aanwezig bij bluswerkzaamheden, is het nog vele malen gevaarlijker.

Volgens de techneuten leveren panelen gelijkstroom en zijn via een omvormer aan onze ‘normale’ elektriciteit gekoppeld die uit wisselstroom bestaat. Wanneer de hoofdschakelaar wordt uitgezet, loopt de gelijkstroom op en omdat alle panelen met elkaar zijn geschakeld, kan het voltage aanzienlijk oplopen.

Volgens een woordvoerder van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) is gelijkstroom boven de 120 Volt gevaarlijk voor mensen. Dit naar aanleiding van een bericht in de Geassocieerde Pers Diensten (GPD-bladen).

NIFV heeft naar dit gevaar een onderzoek uitgevoerd en daaruit blijkt, dat zodra een paneel licht, dit hoeft niet persé zonlicht te zijn, kan ook van vlammen of van lampen komen, opvangt begint het op te laden, ook als het elektrische circuit is uitgeschakeld.
De brandweer kan gewoon haar bluswerkzaamheden verrichten, maar moet zich wel bewust zijn van dit ‘geladen’ gevaar en niet te dicht bij de panelen komen tijdens de bluswerkzaamheden. Mede naar aanleiding van dit onderzoek krijgen brandweerlieden lessen aan de hand van een protocol.

Als zonnepanelen verbranden kunnen er giftige stoffen vrijkomen en een ander probleem is de constructie waarop deze panelen veelal zijn geplaatst. Een vrij licht metalen frame fungeert meestal als drager van de panelen en door de vrijkomende hitte bij brand kan dit frame heel eenvoudig vervormen en bestaat de mogelijkheid dat de panelen naar beneden vallen.

Er is wereldwijd naar een oplossing gezocht om bij een eventuele brand direct de panelen uit te schakelen, maar daar is nog geen oplossing voor gevonden. Er bestaat een techniek waarbij elk paneel afzonderlijk kan worden uitgeschakeld. Alleen blijkt dit uiterst kostbaar te zijn. Een aparte schakelaar zou uitkomst kunnen bieden, maar die zou ergens op de zolder moeten worden aangebracht en daardoor in geval van ‘hoge’ nood niet snel genoeg bereikbaar.
Het enige dat nog overblijft om de zaak ‘kort te sluiten’ en de serieschakeling te onderbreken, is de grove manier, het kapotslaan van de panelen.

Maar ook hier geldt, 700 Volt geeft een flinke knal en mogelijk een hele serie vonken, even 112 bellen of ze willen komen blussen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten