Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

vrijdag 17 juni 2011

Blauwe bonen voor chauffeurs...


5.294 dienstdoende vervoermiddelen aanwezig op naam van het Ministerie van Defensie, dat is bijna meer dan we aan manschappen hebben. Zeven en dertig, waarvan één voor de minister, oké, daar kan ik me iets bij indenken, maar die andere zes en dertig zijn er voor de hoge omes met een eigen chauffeur. Als je deze ‘autocoureurs’ een extra opleiding geeft kun je er zo de oorlog mee winnen. Hard wegrijden kost geen munitie en er vallen geen gewonden of doden. Het is een beetje laf, maar je houdt er wel iets aan over.
Nu het op bezuinigen aankomt wordt er door alle politieke partijen met argusogen, ‘loepenopsteeltjes’, naar de meest denkbare, geldopleverende zaken gekeken. Bij Defensie moet er tweehonderd miljoen minder worden ‘weggeschoten’ en komen er kritische klanken over het aantal auto’s met een versleten achterbank. Het gaat ook om het waarom, waarom worden deze sterren en strepen rondgereden en waarom kunnen ze zelf niet het stuur ter hand nemen, daar hebben ze toch voor geleerd, sturen? Is het voor de bezoeken aan recepties en wensen ze niet deel te nemen aan het droogleggen van deze bezoeken, een sapje in plaats van een borrel. Met zo’n BOB voor de deur mag er nog wel eentje in, doe maar een dubbele met ijs graag, twee klontjes en als je ‘m brengt, een paar extra pinda’s graag?
Bezuinigen, dat wel, maar niet daar op. Doe dat maar op de uitrusting van de zandhazen en waterratten en niet op mijn uit-rusten nagedane plichtplegingen. Dit zijn ook de mensen die onze kinderen, al dan niet op vrijwillige basis, naar de vreemde sturen, want daar hebben ze voor geleerd, om voor de lieve vrede op aarde te gaan vechten of om deze te handhaven. Maar ze worden wel onvoldoende voorzien van benodigde munitie en zaken om de ‘zandlimousine’ als een geoliede machine snel van brandhaard naar brandhaard te krijgen of juist er weg van te wezen, daar houd je nog wat aan over. De tegenpartij heeft geen auto, dus ook geen chauffeurs nodig en hebben munitie genoeg, blauwe bonen in plaats van pinda’s, na de receptie en handjes schudden doen we niet aan.

Ik eerst en dan ben jij te laat of ik blijf doorgaan en jij bent leeg, niet genoeg meegebracht, alles op, ik win.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten