Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

zaterdag 2 april 2011

België of Bel’chique..?


Uit onze geschiedenislessen, van toen op school, is regelmatig gebleken dat mensen, rassen, volkeren, landen, continenten en als het helemaal uit de hand was gelopen en dat was het bijna, de hele wereld kan ‘ontploffen’.
Tweestrijd over geloof is een van de grootste drijfveren tot het splitsen der meningen. Zijn we begonnen, in het groot, met de Kruistochten om anders denkenden eens een lesje Christendom te leren. Of de Inquisitie in Frankrijk, hekserij en eindigen op de brandstapel of in de rivier, een spontane storm die opsteekt en daarbij vele fraaie en minder fraaie stukjes beeldhouwwerk deed veranderen in materiaal voor de aanleg van een muurtje rondom uw tuin.
Vervolgens gaan ze een partijtje knokken in de Eerste en of dat nog niet genoeg was hebben ze er een aantal jaren later een Tweede achteraan geplakt, waarin het beter was om niet van Joodse afkomst te zijn, zigneurbloed in de aderen te hebben of anders denkend te zijn dan diegene die het toen voor het zeggen wilden hebben en zich dat op brute wijze toeeigende.
Vergeten we in Amerika de strijd tussen noord en zuid, de slaven die voor zich zelf wilden gaan beginnen en van veldslagen in het Verre, met recht voor ons ver, Oosten hebben we veelal niet eens weet gehad. Zelfs nu zijn die zaken ver weg en verborgen voor de westerse wereld gebleven.

Maar dan nu, de wereld dreunt op haar grondvesten, een tweedeling is er al vele jaren, zowel in denken als in doen. De oorzaak een taalverschil en het daardoor niet kunnen vormen van een kabinet. België dreigt in tweeën uiteen te vallen, Wallonië en Vlaanderen. Er zijn mensen die een onafhankelijke Vlaamse republiek wensen en de Franstalige vinden dat Wallonië het heft in eigen hand moet gaan nemen.
Dus als we naar de geschiedenis kijken zijn er om mindere zaken splitsingen geweest.

Het is ‘oorlog’ in België en wie zal er winnen, wordt het België of wordt het toch Bel’chique..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten