Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

zaterdag 2 april 2011

Korte op een minister...


Soms word je van dingen zo treurig, soms ook boos en het meest ergerlijke is, je kunt er bijna niets aan doen, er valt niet tegen te vechten. Vertoon je een teveel aan ‘gestoord gedrag’ door er wel fel op in te gaan, loop je de kans ineens van weldoener te vervallen in patiënt. Juist zo’n patiënt waar het hier om gaat, één van de psychiatrische patiënten die gekort zijn of gaan worden op hun zorgbijdrage.

Het is toch te gestoord voor woorden dat je bijvoorbeeld iemand, die iemand blijft overeind door dagelijks met plezier aan het werk te kunnen gaan, met vijftig procent gaat korten. De man in kwestie krijgt driehonderd en vijftig euro per maand en moet daarvan honderd en vijfenzeventig euro gaan betalen om te mogen komen werken.
Te mogen gaan werken, hele hordes in Nederland lopen als kippen zonder kop rond te rennen omdat ze niet willen werken, maar wel een uitkering krijgen.
Deze man, en vele met hem, moeten betalen om te mogen werken en daarbij ook nog eens zorgdragen voor een omzet in de bakkerij van de  ‘Appeltaartenfabriek’, dagelijks hele series van die heerlijke goudbruine richting de horeca. Het is toch te gek voor woorden dat dit, het genoemde voorbeeld  is slechts één van de vele, vele gevallen waar het compleet scheef gaat.
Blijf toch van deze mensen af meneer de minister, mensen die niet voor zichzelf op kunnen komen, held achter je bureau. Vanaf morgen vijftig procent inleveren en thuis blijven zitten en niet weten wat je dan moet doen, je vrouw pesten, de kinderen treiteren, ruzie maken met de buren? Om van ellende te eindigen met het vouwen van vliegtuigjes van de krant, die met het laatste nieuws, ‘minister vergeet zijn medicijnen te nemen’ en is in een diepe psychose beland en is met spoed opgenomen in een speciale kliniek, de ‘PsychoKassaKliniek’.

Voor zijn baantje wordt gevreesd, stukje appeltaart minister, zelf gebakken door de ‘Appeltaartenfabriek’, uw mede patiënten. Dat is dan twee euro vijftig, exclusief de korting van vijftig procent. Netjes boven het bordje eten en daarna uw pilletje niet vergeten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten