Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

vrijdag 22 april 2011

Er zullen wat paffende Grieken gaan puffen...


Vanaf  juli 2009 was het al verboden in Griekenland om in publieke ruimtes een sigaret, sigaar of pijp op te steken, maar nog zonder financiële gevolgen. Sinds 1 september 2010, op moment van schrijven gisteren, is het verboden geworden om in overdekte, openbare ruimtes te roken, waarbij de boete voor het schoorsteentje tussen vijftig en honderd euro bedraagt. De gelegenheid die toestaat dat er wordt gerookt, zoals bars en restaurants  riskeren een boete van vijfhonderd tot maar liefst tienduizend euro’s per overtreding.
Er is een uitzondering gemaakt..? Speciaal voor muziekhallen, zijn dat discotheken, en voor de casino’s, daar mag om de zenuwen in bedwang te houden tijdens het verliezen, want daarvan is de opbrengst groter voor de Staat dan de boete van het rokertje, nog wel worden gepaft, tot juni 2011.

Ik vraag me toch wel even af wat gebeurt er als ik in een hotel verblijf en daar, één in mijn kamer rook, twee in de hal van het hotel of drie, zoals bijvoorbeeld een hotel van een vriendin van ons met een binnenplaats, dus je zit in de open lucht, daar een sigaartje opsteek en ga zitten genieten van mijn boek, ‘Is er te leven met longkanker?’



Het zal nog wat worden om alles te controleren, want Griekenland heeft de meeste rokers van alle Europese lidstaten, zo’n veertig procent van alle Grieken rookt gemiddeld een achttal sigaretten per dag.
Twaalf miljoen mensen, daarvan veertig procent, ruwweg tussen de vierenhalf en vijf miljoen Grieken blazen de Staatskas vol. Acht sigaretten per dag is 40.000.000 luchtenlongvervuilertjes maal dertig dagen per maand, 1.2oo.ooo.ooo stuks maal twaalf maanden per jaar is een fikse longkankerepidemie. Maar zo even snel gerekend bij twintig sigaretten per pakje, komt dat neer op 14.400.000.000 gedeeld door twintig is 720.000.000 pakjes met een gemiddelde prijs van twee euro vijftig levert een reeks nullen op waar u en ik rustig van op vakantie kunnen, rookvrij, eerste klas: € 1.800.000.000,=.
De maatregel om het roken te verbieden zal op verschillende manieren de inkomsten voor veel mensen nadelig beïnvloeden. Horeca zal minder ouzootjes en mezzes over de bar gaan schuiven en de restaurants zullen de toetjes en de afsluitende koffie na genoten diners  wel van de kaart kunnen halen.
Nu ben ik niet exact op de hoogte van de belasting op sigaretten, want de sigaren en in veel mindere maten de pijp zijn bij de inkomstenbron niet inbegrepen. Maar in verhouding zullen de grote Fidel’s, de echte Havanna’s, niet direct de financiële balans ver doen doorslaan. Beschouw het als een soort van ontwikkelingshulp voor de Cubanen, een deel van het ‘Bruto Nationaal Rookvermogen’ mag daar aan worden besteed, een goed rokende zaak voor alle partijen.

Stel eens dat de Staat een kleine drie en dertig procent belasting ontvangt over elk pakje, dan is dat maar liefst € 1.800.000.000,= per jaar.
Zou de maatregel een daling van het roken tot gevolg hebben is dat dus direct terug te vinden op de toch al zo wankele begroting. Of dit ook zal leiden tot een daling van de kosten voor medische zorg valt nog te betwijfelen, want voor de stop heeft die veertig procent allang een voorraadje nicotine en teer opgebouwd die niet zo één twee drie verdwenen is. Het ‘asfalt’ laat pas los over zeg eens zo’n kleine tien jaar en dan pas komen de problemen en de kosten.

Stoppen met roken, per direct, overal en altijd, iedereen, voor de toekomst..!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten