Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

dinsdag 19 april 2011

Eerst een welgemeend goedemorgen en dan de vraag, de vraag om begrip…


De bevolking van Griekenland gaat gebukt onder de bezuinigmaatregelen, noodzakelijk om de boel weer op de rit te krijgen, dat staat als een paal boven water, van de regering. Maar inmiddels zijn er al legio bedrijfjes, winkeltje, restaurants  en hotels, die afhankelijk zijn van de inkomsten van de toeristen, aan de rand van de afgrond beland. Daarbij werkt de berichtgeving in de diverse kranten natuurlijk ook nog eens niet mee, aangekondigde stakingen die toeristen doen besluiten om een landje of eilandje verder op vakantie te gaan en hun zuur verdiende vakantiegeld daar te besteden. Jammer maar ook begrijpelijk vanuit hun standpunt bekeken, je hebt maar een beperkt aantal weken vakantie en je kunt je euro maar één keer uitgeven.

Maar berichten zoals over een vermeend, borí, borí, borí,  terrorisme door Griekse anarchisten tegen toeristen zou zo'n bericht kunnen zijn dat nog even uit de krant had mogen blijven. Dit is nog niet gebeurd en zal hopelijk ook niet gaan gebeuren. Er zijn een paar achterlijke acties geweest die nooit goed te praten zullen zijn, zoals het doodschieten van een journalist in koele bloeden en de drie mensen in het bankgebouw tijdens één van de stakingen. 
Vreselijke zaken, maar niet gericht tegen welke bezoeker van Griekenland dan ook en gezien de huidige terugloop van toeristen had zo'n bericht mogelijk even uit de krant mogen blijven totdat definitief vast is komen te staan dat deze onverlaten, stomme idioten, daadwerkelijk van plan zijn om dit te gaan doen. Nu is het alleen nog maar een vermoeden, een gerucht, en zal het hopelijk nooit worden bewaarheid. Als deze malloten daadwerkelijk aanslagen zouden willen uitvoeren op toeristen dan zal dit ook nooit te voorkomen zijn, locaties en mogelijkheden te over.

Zie dit bericht niet als een bericht dat vraagt om censuur, maar meer een keuze voor een moment later, een vraag om begrip, gezien de omstandigheden. Zie het als een hulpmiddel aan een deel van de hard werkende mensen die proberen hun hoofd onder het fel brandende crisis zonnetje boven de zeespiegel te houden.

Zoals het hier nu is, is het toerisme in april, mei, juni zeker 50% minder, juli, ruw ingeschat, een 30% minder en augustus moet nog maar gaan blijken wat dat zal brengen. Zal zo ongeveer tussen de 10% en 20% gaan schommelen.
Minder toeristen en om deze dan als nog te trekken hebben ze de prijzen voor overnachtingen ook met ongeveer 20% tot 30% laten zakken, dus minder en minder is dus nog minder. 
En de toeristen die wel komen besteden hun geld op een andere manier, de supermarkt is drukker dan ooit en de balkonnetjes en terrasjes van de hotels zitten ‘s avonds vol. Flesje wijn, brood, blikje vis, stukje Feta, tomaatje en komkommer, wie doet je wat. De aanschaf van een primus weegt dik op tegen de prijzen van koffie op de boulevard, dus ook dat is doe het zelf werk en gaan de euro’s niet in de zak van de ondernemers. In de winkelstraatjes wordt naarstig gewacht op de stickers aan de ramen, van voor,  korting nu of voor de helft van de helft.


Hoe treurig dit ook altijd is in de wereld van het nieuws, je bent altijd te laat met, want als het is gebeurd is het pas nieuws en loop je achter de feiten aan.

Wellicht kan dit bijdragen aan een paar bezoekers meer aan een land in crisis, een crisis waarvoor de oplossing niet direct op een presenteerblaadje ligt en de hervormingen nog wel een kleine twintig jaar nodig zullen hebben om door te dringen tot de grijze hersencellen. Mogelijk de nieuwe, de jongere, generatie de zaken eens anders op gaan pikken, maar bij de oudere Grieken zie ik niet echt veel beweging en begrip ontstaan voor wat er allemaal aan het gebeuren is.
Deels begrijpelijk, want heel veel verworven rechten en zich toegeëigende privileges glippen nu door hun vingers en verdwijnen als sneeuw voor de hittegolf. Er zal dus een complete ommekeer in denken moeten komen anders blijft dit een land met een bodemloze, telkens weer droogvallende put. Een land dat weinig tot niets produceert en dus zo geen euro's binnen krijgt via handel en daardoor geheel afhankelijk is van het toerisme, de gunst van mensen om geld te komen brengen.

Dit is zeker geen kritiek op de nieuwsverstrekkers, maar bedoelt, zoals in de aanhef, een vraag om een beetje meer begrip…

Kalo mesimèri..!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten