Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

woensdag 11 januari 2012

Het Heilige Kruis, grijpen maar...


Wanneer, wanneer, wanneer rollen er nu eens koppen? En niet alleen die van de daders, die zou je kunnen bestempelen als ‘ziek’, misselijkmakende (macht)wellustelingen, nu voor eens en voor altijd flink ingrijpen, in het Kruis, bij die ‘van ik heb het geweten’. Mondje dicht en de zaak smoren in een klassieker, een veel gebruikte in het hoekje van de kamer van de bisschop, een doofpot.

Schrijf je je in voor een opleiding, op een internaat en denk je er iets te zullen leren, jazeker, uit een heel ander boek dan daar waarvoor je bent gekomen, de mannelijke editie van de ‘Kamasutra’, van de eerste tot de laatste pagina, de Salesianer aanpak.
Na gedane, ernstige, zaken, door maar liefst een zevental priesters is er een ‘vaststellingsovereenkomst’ geschreven, dus als ik goed lees, vaststelling is dat gelijk aan een bekentenis? Het misbruikte internaatleerlingetje heeft een vergoeding ontvangen voor ‘immateriële schade’, van 16.000,= euro. Voor mij riekt dit naar ‘callboy praktijken’, je laat er eentje komen en betaalt achteraf als de gespeelde spelletjes de doofpot ontstijgen.

Langzaam gaat het er steeds meer op lijken dat er geen klooster, huize, internaat of wat ook maar een ommuurde ‘vesting der gelovigen’ kan worden genoemd, gevrijwaard is van seksschandalen. Oorden van seks en verderf op basis van macht, bordelen der rooms katholieken en geen Paus die ingrijpt, ik heb het geweten, hoezo, heeft hij meegespeeld soms?

Dan komen er kreten, de bisschop moet opstappen want dat is hij moreel verplicht en als dat op alle plaatsen tegelijk zou gebeuren heb je de grootste uitvaart sedert eeuwen. Maar ze mogen zeker niet wegkomen zonder te worden gestraft, want doe je zoiets in de ‘normale’ maatschappij zul je tenminste een bezoek moeten brengen aan een dokter, zo’n eentje voor tussen de oren, op kosten van de staat en verplicht.
Of als je op vakantie een bezoek brengt aan Thailand, voor het echte natuurschoon, nee, het echte, en niet wat u direct denkt, a dirty mind is a joy for ever, word je direct uitgemaakt voor viespeuk of pedofiel. Ik wil geen stempeltje in mijn paspoort als bewijs dat ik daar ben geweest. En als je daar dan bent en je hebt plannen of breng je je plannen ten uitvoer en de jongens met de blauwe zwaailichten vallen binnen op het hoogte punt, een paar jaar zitten als straf, die nooit hoog genoeg kan zijn.

In Nederland, en inmiddels in vele andere landen, komen ze er mee weg, opstappen en zand erover, even biechten, glaasje wijn, een hostie, wellicht wat eurootjes, slaapzand van Klaas –maar al te – Vaak en dan wegwezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten