Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

woensdag 11 januari 2012

Wie is de Kerstman..?


Een Griek en niet een in het hoge noorden, de Noordpool of Rovaniemi, een gat ergens in Finland, wonende weldoener in een arrenslee met een setje rendieren ervoor.  Agios Basilius ofwel de Kerstman is een door de commercie groot gemaakt fenomeen en die rondom de Kerstdagen zijn intreden en inkopen komt doen of eigenlijk laat doen, door de papa’s en de mama’s voor het vieren van Kerstmis. Deze pakjesregen wordt in groten delen van de wereld op 24 of 25 december uitgestort over de kinderen en vrienden. Maar eigenlijk heeft de Kerstman, Santa Claus, Father Christmas, Papa Noël of hoe je hem ook noemen wil, helemaal niets te vieren of te herdenken, want 25 december wordt de geboorte van Jezus gevierd. Tijdens die dagen viert iedereen die een naam heeft die een afgeleide is van Christus zijn of haar naamdag, zoals het binnen de Grieks-orthodoxe cultuur de gewoonte is.
Eigenlijk geeft de Kerstman, Agios Basilius, zijn cadeautjes pas weg op 1 januari, zijn naamdag. Deze Griekse ‘Kerstman’ is geboren rond 330 na Christus en droeg de naam Basilius van Caesarea, Basilius de Grote of op z’n Grieks;  Άγιος Βασίλειος ο Μέγας. Deze heugelijke dag vond plaats in het dorpje Kayseri, provincie Cappadocie, en dat ligt in het hart van Turkije, nu dan. Toen bestond Turkije nog niet en was het hoofdzakelijk Christelijk gebied en behoorde het toe aan een van de meests machtige Griekse koningen uit de geschiedenis, Alexander de Grote. Een commandant van Alexander werd gouverneur en kroonde zich later tot koning van deze provincie. Na de val van het rijk van Alexander en enkele tussentijdse Pondos, waaronder Mithradates IV, en Armeense koningen, werd circa 93 voor Christus de hele regio Romeins.
Toen Agios Basilius in 330 na Christus werd geboren stond zijn wieg, samen met die van totaal maar liefst 9 broertjes en zusjes, in het Byzantijnse rijk, met de hoofdstad Constantinopel, of volgens de Romeinen Nova Roma en nu het huidige Istanbul.
Hun vader was een Pondos Griek, Basil de Elder, en was een welgesteld man. Direct na zijn geboorte verhuisde de familie naar het Noordoosten van Turkije, Pondos gebied, aan de borders van de Zwarte Zee.
Basilius studeerde in Athene het Christelijke geloof en werd op latere leeftijd pas bisschop en had volgens de geschiedenisboeken al zijn bezittingen, zoals ook Sinterklaas dit heeft gedaan, weggegeven aan de armen en de kinderen. Hij stierf op 1 januari 379 na Christus en volgens de Orthodoxe traditie geeft hij dan zijn cadeautjes aan de kinderen en wordt er Vasilopita gegeten, een pita met daarin meegebakken een muntje voor goed geluk.

Even in de kantlijn: Trebor is dus een Basilius (Vasilius), want die is geboren op 1 januari...


Over de hele wereld zijn er tal van relikwieën bewaard gebleven uit de periode van Basilius, maar het meest belangrijke is zijn hoofd. Dat ligt, samen met het mythische zwaard ‘Durandal’, waarvan wordt beweerd dat er de resten van het bloed van Basilius aan kleven,  in het klooster van de Grote Lavra op de berg Athos in Griekenland.

Voor de Grieks-orthoxen zijn Agios Nicolaos en Agios Basilius twee geheel verschillende personen met veel overeenkomsten, weldoeners en beiden van Griekse afkomst.

Dus niet een Spaanse of Noordpoolse of mogelijk Finse afkomst, nee, Grieks..!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten