Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

zaterdag 21 januari 2012

Je zal maar een ‘gewone’ Griek zijn op dit moment...


Het negatieve beeld dat bijna dagelijks, via de diverse media, maar weer wordt gegeven van Grieken is niet helemaal waar. Her en der zijn er mensen met verschijnselen die kloppen; luiheid, gespecialiseerd in het ontduiken der directe belastingen, vervroegd met pensioen, corruptie, etc. Dat komt in elk land voor, dus daarbij hoeven we niet ‘het braafste jongetje van Europa’ uit te hangen.

Maar velen, de meesten, zijn op dit moment niet te benijden, met een salaris, voor iemand die bijvoorbeeld in en winkel werkt, van € 700,00 per maand, trek daar nu eens af de kosten voor elektra, water, huur, auto of openbaar vervoer, de dagelijkse koffie en de maaltijden - hierbij zijn eventuele schoolgaande kinderen met bijbehorende bijlessen nog niet inbegrepen – dan blijft er maar heel weinig speling over.

Daar is in december ineens de onroerend goed belasting op de rekening verschenen van het elektriciteitsbedrijf DEH, 50% in dit jaar en 50% in het volgende jaar. Korten op de salarissen en dan een extra belasting invoeren maakt het besteedbare bedrag er ook niet groter van en dat is weer terug te vinden in het straatbeeld, winkel na winkel sluit haar deuren of zijn open en doen uit zuinigheidsoverweging niet eens het licht aan.

Een ander voorbeeld; een leraar had, ja had, een maandsalaris, riant voor Griekse begrippen, van € 1.200,00 en zo maar van de ene op de andere dag was er 1/3 verdwenen als sneeuw voor de heerlijke zon, dus nog maar € 800,00.

De ouderen met een pensioentje waar ze hard voor hebben gewerkt, ‘tsjakka’, het mes erin, vanaf vandaag nog 50% van de maandelijkse portemonnee vulling, wat vaak inhoudt dat er nog maar € 350,00 te besteden valt. Ga daar maar eens het rondje mee maken langs de diverse loketten waarvan de rekening is binnen komen vallen als een ‘bom’.

Mensen kunnen hun ziektekostenverzekering niet meer betalen en stappen er dus uit, apotheken hebben al maanden geen vergoedingen van de staat gekregen op de geleverde medicijnen - met kortingen van zo’n 66% voor de ‘consument’ – en zijn overgegaan tot het incasseren van het volledige bedrag.


De supermarkt is reeds door vele Grieken verlaten en heeft plaats gemaakt voor de prullenbakken in de straten van de steden, dus zover gaat het al. Mensen die de huur niet meer kunnen betalen en in de metrostations slapen, overgaan tot stelen en zelfs zover in de wanhoop zijn gedreven dat er niets anders meer rest dan het onomkeerbare, rust in vrede...

Het beeld van een bodemloze put waar geld naar toe moet, is heel dicht bij de waarheid, en er zal snel iets moeten gebeuren en daar wordt ook hard aan gewerkt. Athene is net als Rome, zie ook daar wat er gaande is, niet in één dag gebouwd en de puinhoop van de oude - de jarenlang mooi weer spelende en de eigen zakvullende - regeringen, dus niet de laatste en de huidige die aan de zware klus zijn begonnen om te redden wat er te redden valt, kan dus ook niet in één dag worden opgeruimd, niet in één jaar, niet in vijf jaar, nee, dat neemt zeker nog wel een jaar of tien in beslag.

Er zal een complete mentaliteitsverandering noodzakelijk zijn om het fraaie Griekenland weer langdurig op de rails te krijgen en te houden. Investeerders die kunnen zorgen voor export en dus inkomsten  voor het land en daarmee de economie niet geheel afhankelijk te laten zijn van toerisme, wachten op de mensen die hun zuur verdiende euro’s willen komen besteden op de vele schitterende eilanden, de steden met de vele historische bezienswaardigheden, de taverna’s met het overheerlijke Griekse eten.

Laat uw fantasie rustig gaan en denk even niet aan negatieve zaken, dat is voor politici, de gewone Griek ontvangt u met open armen...

1 opmerking:

  1. Hallo Robert, Fijn stuk heb je geschreven. Via een vriendin kwam ik op je site terecht en na het lezen van bovenstaand stuk vind ik dat ik je het even moet laten weten. Wij wonen ook al 10 jaar in Grl. Ik heb ook je boek gelezen en herken me helemaal daarin. Toch is het voor ons niet makkelijk Grieks te denken en soms heb ik er ook helemaal genoeg van. Dat komt voornamelijk door de onmacht om de rijke Grieken aan te pakken. Die staan zo buiten schot en de ellende komt allemaal op de hoofden van de gewone man terecht. Ti na kanoume. Democratie...hier ver te zoeken. Groeten Coby van Kreel

    BeantwoordenVerwijderen