Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

zaterdag 21 januari 2012

Sorry, maar er is er weer eentje...


Zot, zotter, zots, en we laten het ons allemaal welgevallen. Het volgende voorbeeld stamt uit een bericht over een school in Spanje, ver van jullie en ook mijn bed, maar dusdanig te gek voor woorden dat ik er toch wel een aantal woorden aan wil verspillen. Het dorp, althans de naam van het dorp zou bij de keuze om ergens te gaan wonen al een aantal Korancitaten in werking moeten zetten, de eerste vier woorden zal geen profeet, dus laat staan Allah, over struikelen. Maar het vijfde woord zou zo maar een reden kunnen zijn om een paar kilometer meer te bewegen in de richting van een dorp, iets verder weg. De naam wekt zelf verhuizingverschijnselen op bij katholieken.
‘La Línea de la Concepción’, vrijvertaald; de lijn, de grens tussen, in dit geval Spanje en Gibraltar, en de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, de moeder van Jezus. Toen was het woord concepcion, voorkomen van, nog niet uitgevonden, voorkomen van is pas in de geciviliseerde wereld een ingeburgerd begrip geworden en in de wereld van de gelovigen een beladen woord en daad.
Wippen met zekerheid past niet in één van de hoofdstukken van der geschriften van de Islam.
Het heeft helemaal niets te maken met wat zich heeft afgespeeld op een schooltje in het dorp waar veel dingen hadden kunnen worden voorkomen of alsnog moeten worden voorkomen, conceptie tot in de hoogste (Islamitische) kringen is gewenst, eigenlijk noodzakelijk.

Het gaat om een aantal inwoners van dit dorp die op een achterlijke wijze reageren op iets heel normaals. Volgens het bericht heeft het woord ‘ham’ de zaak op de ‘grill’ gelegd en is er aangifte gedaan tegen een leraar van het lokale schooltje.
De aardrijkskundeles ging niet over de locatie van La Línea of het thuisland van de aanwezige moslim leerling, maar gewoon in algemene zin over de oprukkende verwoestijning van Spanje, de opwarming van de aarde. Het enige dat werd opgewarmd was een uitspraak van de leraar, dat door dit natuurverschijnsel het dorp Trevelez, ergens in de middle of nowhere van de Sierra Nevada, uitermate geschikt is voor het in de zon drogen van hammen. De aanwezige moslim, een broekie, steekt zijn nog niet afgehakte hand voor oneerbaar gedane dingen als broekie, in het broekie, uit het broekie, een dan een rukkie, zoals elke jongen doet als het moment sterker is dan de Koranwil, omhoog.
Meester, niet master, lees het dus niet verkeerd, gewoon als leraar, de klassieke man voor de klas, eentje van het oude soort, waar één plus één nog steeds vijf is, wilt u het woord ‘ham’ of ‘hammen’ niet meer gebruiken omdat hij dit volgens zijn religie een belediging vindt.
De man die het lef in zijn lijf had om het woord ‘hammen’ in het bijzijn van onze fanatieke ‘Achmed’ in de mond durfde te nemen geeft als reactie, als je iets wilt leren zeg ik wat ik moet zeggen. Het ‘beledigde onderdeurtje’ gaat naar huis en jammertje het ‘hammetjesverhaal’ tegen zijn vader en moeder, die vervolgens besluiten, besluit, want pa beslist en ma moet zwijgen, om aangifte te gaan doen bij de politie.
De verklaring zou de woorden bevatten, arme agent die het op heeft moeten schrijven, dat er - letterlijk overgenomen uit het bericht - sprake zou zijn van ‘psychologische mishandeling binnen een context van racisme en haat’.
De context kan ik niet echt ontdekken en de mishandeling vind ik ook niet direct ergens in mijn grijze hersencellen terug, maar ja die denken ook niet als een gehersenspoelde Mekkaknieler.

Onze agent, geboren waarschijnlijk uit een relatie zonder anticonceptie, heeft vervolgens de krijthanterende schoolbordenvuller met onislamitische vleessoorten, op het matje geroepen en gehoord. Daarna, ja daarna, is hij doorverwezen naar de ‘Junta, gevaarlijk woord, ‘de Andalucia’, verantwoordelijk voor het onderwijs. De Junta heeft kennis genomen, zoals normaal bij een Junta, van de aangifte en heeft vervolgens alle juridische hulp die hij mogelijk nodig heeft, waarvoor?, toegezegd en direct een algemene oproep gedaan tot...

Respect, nogmaals je hoeft en mag de moslims niet zonder respect te behandelen, maar ook van hun kant dient er respect te zijn voor onze cultuur, en ham is voor ons een heerlijk stukje vlees als broodbeleg of door de spaghetti.
Als dingen op deze manier zo doorgaan zullen we onze taal aan moeten gaan passen en zal het woord ham voortaan als Halalsalami in de koelvitrine bij de slager en supermarkt, ritueel verpakt, liggen. Eten zullen ze het niet of de nieuwe titel zou ze op het verkeerde been moeten zetten en valt het ineens onder de islamitische delicatessen, maar het is nog steeds die zelfde ham, zongedroogd.

Maar het gaat er eigenlijk om, dat onze eigen kinderen gedwongen worden om op een andere manier les te krijgen, zoals in dit geval aardrijkskunde, dan wij het wensen. Dit speelde zich af in Spanje, maar kan ook zo ergens op het platteland van Nederland, de provincie Overijssel en Groningen, het dorp Den Ham, oeps, die zijn nodig aan een naamsverandering toe. Dat is de aardrijkskundeles nog maar. Maar dan krijg je problemen met namen, zoals mijn ex-zwager met de achternaam Van der Ham, met aanduidingen in het straatbeeld, Hammerweg, Hammerdijk, Hammersteeg, met benamingen van producten, Hamburgers, Hamsters of Boterham...

Eén ding zullen we nooit meer leren, dat je in Trevelez het beste je hammen kunt laten drogen, in de zon...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten