Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

woensdag 23 maart 2011

Ben je helemaal 100..?


Automatiseren is een perfect systeem, maar als je niet weet hoe het werkt moet je er vanaf blijven. Een als je dan mensen daar achter hebt geposteerd die vervolgens het systeem uitsluitend laten vervuilen met informatie die er niet in hoort of er als iets verandert de zaak niet wordt gemeld of ingevoerd.
Zo krijg je dan berichten in het nieuws waar een brede glimlach bij niet direct betrokkenen verschijnt over zoveel onbenul, maar bij mensen die zo maar even gekort worden op hun pensioen ontstaat een sfeertje, wanneer starten we het 'moorden met behoud van pensioen'?
Bij het eindelijk eens opschonen van het systeem van het sociale zekerheidsstelsel om eens te kijken of er ook daar verspilling tegen gegaan kan worden, is men begonnen om te kijken in de mest dynamische categorie der oplichters, de meer dan 100-jarigen. Een stel plaatboeven eerste klas blijken het te zijn.
Besta je allang niet meer en laat je gewoon, alsof er helemaal niets aan de hand is, elke maand keurig je pensioen overmaken op je bankrekening. Dat is toch criminaliteit ten top, het witwassen van inkomsten waarbij de familie al jaren, volgens de traditie, in het zwart rondloopt.
Families die maandelijks het bedrag voor opa of oma, reeds jaren op het kerkhof met alle respect behandeld en bijgezet, gewoon zonder enige gene opstrijken en besteden. Ook zijn er bankrekeningen van overledenen waarop de uitkering wordt bijgeschreven en  nooit wordt opgehaald. Uit een eerste onderzoek kwamen er bij 321 personen, deze al vele jaren aan de gang zijnde ongerechtigheden aan het licht. Hierbij is dan, in eerste instantie alleen nog maar sprake van mensen die zijn overleden boven de 100. Maar hoeveel, want ook Grieken hebben niet allemaal een leven dat gaat verder gaat dan meer dan drie cijfers, zullen er zijn tussen de 65 en 100 die een pensioen of andere uitkering ontvangen en inmiddels al vele jaren, na gedane ter aarde bestelling en perioden van rouw door familieleden en vrienden, hemelen zijn.
Er komen steeds meer voorbeelden van onrechtmatigheden in de uitbetaling van deze gelden, zo was er iemand al tien jaar dood en ontving hij nog steeds een staatpensioen. Er komen nu plannen om een nieuw register van gepensioneerden te openen en alle uitkeringen te centraliseren.

Naast deze ‘wanorde’ komen bij de diverse onderzoeken naar besparingen nog veel meer zaken uit de hoge hoed. Zoals de gegevens van mensen die in overheidsdienst werken, niemand kan exact vertellen wie er nu wel wordt betaald door de staat en wie niet. Maar ook deze mensen ontvangen straks, als alles goed gaat, een pensioen tot de dood ons scheidt, hopen ze tenminste. Ook wordt er op grote schaal gesjoemeld met sociale uitkeringen, wel of geen baan, aankoop van medicijnen via het ‘grote boek’ en het systeem voor ambtenaren en hun bonussen. Bonussen voor het spreken van één of meer talen naast het Grieks, het kunnen rammelen op een toetsenbord of het daadwerkelijk kunnen spelen met de muis van een computer of zelfs een bonus voor het op tijd aanwezig zijn op kantoor. Problemen door het gebrek aan accountants en controles van de boeken en administraties.

De plaatsvervangend minister van werkgelegenheid, George Koutroumanis, wordt er inmiddels gek van en noemde de  ontdekking verbijsterend. Hij heeft de neigingen om overplaatsing aan te vragen naar het baantje van ‘Wachter bij het Graf van de Onbekende Soldaat’, minimaal al meer dan 100 jaar dood en ontvangt, gelukkig, uitsluitend alle eerbetoon die hem en zijn gesneuvelde kameraden toekomen  en geen pensioen.

Dit is Griekenland, tí na kanóme..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten