Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

zaterdag 12 maart 2011

Een stille dinsdagochtend ergens in...


Het zonnetje schijnt, als altijd hier, dus de dag kan en mag beginnen, dus eerst de mail eens even ophalen en zoals elke ochtend hebben de ‘digitale kaboutertjes’ hun werk voortreffelijk gedaan. De kranten zijn netjes in de bus gedeponeerd, kopje koffie en dan maar eens door het ‘nieuws’ van hedenochtend. Het kabinet ben je snel mee klaar, dat is tot op heden nog steeds het spoor bijster en hier zal het me... Het is allemaal ‘gelul in eigen programma’ en het blijft bedrog, beloftes maken schuld en die worden niet nagekomen, kiezersbedrog, onder leiding van wie nu eigenlijk, Beatrix, Lubbers, Cohen, Opstelten, Wellink en dan toch weer Opstelten. De soap goes on, ‘Binnenhof Opstelten’, dagelijks in vele praatprogramma’s de yuile was van elkaar buiten hangen, bruine strepen verschijnen er in het beeld, naast  Paars 1, 2 of 3 nu ook een coalitie met de term Bruin 1. Dat gaat we heel ver en hoor je de raspende laarzen reeds door de straat marcheren en het glasgerinkel bij alles was anders is dan een rasechte geboren zuivelproduct van Hollandse kwaliteit. Ik moet er niet aan denken, over doen en snel die formatieronde, de houdbaarheidsdatum is reeds meer vijfenvijftig jaar verstreken. Nooit, nooit meer zullen we dit toelaten, oeps.
Dan maar naar de laatste spannende en geldstollende transfers uit de voetbalwereld, de verslagen van de uit de witte wolken terug gekeerde ‘Lord’ na het behalen van goud bij het ringen of van een judoka’ die doorspeelt op de mat met een gebroken nekwervel, waarom niet, ik ben toch geen watje of had hij er geen weet van? 

Gelukkig, een beetje uitgeschoten met de koffie, straf bakkie, want dat heb je nodig als je verder gaat met ‘koppen snellen’. Mocht je vrolijk zijn opgestaan, dan voel je dit gevoel direct, per gesnelde kop, zomaar van een willekeurige ochtend, toevallig nu dinsdag, als sneeuw voor de Griekse zon verdwijnen. Maar de woensdagochtend, de donderdagochtend of de vrijdagochtend, het maakt niet uit. Als je rondje week maakt krijg je een opsomming van de vrolijke noten uit het binnenlandse nieuws, het lijkt wel ‘echt koppensnellen’, het nieuws van hedenochtend door...
‘Verdachte steekpartij aangehouden, man in Den Oever doodgestoken, man rijdt in op verkeersregelaar, eerwraak in Nederland - honderden gevallen, dertien doden -, man dreigt bus op te blazen, wielrenner slaat bejaarden in elkaar, moord na ruzie over geld, zwaar gewonde man overleden – gevonden langs het fietspad -, politie onderschept honderd vijfenvijftig kilo coke’, kind met doorgesneden keel gevonden, serieverkrachter bekent – minimaal vier vrouwen -, partner opgepakt in zaak Geleense babylijkjes en als klap op de vuurpijl; ‘bejaarde sticht brand en schiet man neer’.
Ben je vijfenzeventig, steek je je flat in brand en vervolgens ga je met een doorgeladen pistool naar de verhuurder, de woningbouwvereniging om verhaal te halen over je uitzetting, maar die had je zojuist zelf netjes geregeld, opgebrand staat netjes. Bij de woningclub ontstaat een schermutseling tussen de krasse, dolgedraaide ouwe en de medewerkers, waarop de politie verschijnt. Vanuit het niets trekt de man het pistool en schiet de directeur van de huisjesverhuurfabriek neer.

Goedemorgen, daar ben je dan je bed voor uit komen rollen, daar word je toch niet vrolijk van. Ik word steeds blijer dat ik op een eilandje in het midden van de stralend blauwe Egeïsche Zee woon en het nieuws dat ons hier bereikt niet verder strekt dan, dat toevallig een lokale boer is uitgegleden over een zo juist geplukt exemplaar uit de familie druif. De schade, een aantal natte broeken, die van man door het sap uit de berg druiven waarin hij terecht was gekomen en die van anderen, van het lachen.

Hot news, waar je ’s ochtends zelf ook nog wel smakelijk om kan lachen, als het de krant, met bijbehorende foto, zou hebben gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten