Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

woensdag 9 maart 2011

Sherlock’s voor belastingontduiking...


In Griekenland was en is de mogelijkheid om de belasting te ontduiken volkssport nummer één en de varianten zijn bijna oneindig. Volgens de Zakjapanner zou zouden de Grieken jaarlijks voor een kleine dertig miljard euro aan de strijkstok laten hangen. Volgens een Oostenrijkse hoogleraar en belastingfraude-expert wordt het totale bedrag geschat op meer dan een kwart van het bruto nationaal product.
Maar er is actie, een heuse politie, een belastingpolitie (SDOE) is in het leven geroepen en die is direct uiterst voortvarend aan de slag gegaan om het gesjoemel te kop in te drukken. Deze fiscale Sherlock’s hebben een kladblaadje ontvangen met daarop een aantal cijfers met daar achter een hele hoop nullen, één komma twee miljard worden ze geacht in het eerste halfjaar te gaan incasseren. Het werd maar liefst een bedrag van één komma acht miljard eurootjes aan niet betaalde en toch gestuurde belastingaanslagen.

Hun eerste zet was eenvoudig en meesterlijk tegelijk, een aantal weken lang hebben ze verdekt opgesteld gestaan bij de parkeerplaatsen van de luxe nachtclubs in  Athene en omliggende dorpen als Glyfada en Vouligameni. Wie schrijft die lacht, als laatste, en kan aan de hand van het genoteerde kenteken de doopcel lichten van de eigenaar van het ruim bemeten vierwielige, peperdure monster. Simpel en efficiënt, kenteken koppelen aan de prijs van de auto en de naam van meneer en dat tezamen jagen we door de aangiftes van genoten inkomsten.
De eigenaren van meer dan zes duizend bolides met een prijskaartje aan het stuurwiel van boven de honderd duizend euro werden zo betrapt op het ontduiken, zeg maar gerust  diepzeeduiken, van de belastingdienst. Dus wie het laatst lacht, lacht het hardst en begint met incasseren, want deze zes duizend bestuurders zullen de komende maanden het lachen zeker vergaan. Want rijden in een auto van honderd of meer dan honderd duizend euro met een inkomen van nog geen tien duizend, en waarschijnlijk al jaren lang, valt niet echt meer in de categorie ‘sjoemelen in de marge’.

Het spelletje ‘schaken’ gaat verder, want wie eenmaal de smaak te pakken heeft, weet van geen ophouden meer, dus zet twee. Weer een stel in de richting van mat, schaakmat.
Men nemen Google Earth en wachten tot de temperatuur stijgt tot zo’n graad of veertig, wat zeker in Athene regelmatig aan de orde is, zetten de cursor op de rijke noordelijke wijken van de stad en bingo. Een gespetter van jewelste, in maar liefst ’zestien-duizend-negen-honderd-en-vier-en-zeventig’ pools ter verkoeling van de hete delen. Maar slechts driehonderd en vierentwintig van de hier wonende, zeer vermogende artsen, advocaten en zakenlieden, beschikken over een zwemparadijs in de achtertuin of op het dakterras. Althans volgens hun aangifte. Sinds tweeduizend acht dien je een kruisje in te vullen bij ja en moet je jaarlijks betalen aan de hand van de afmetingen. Bij een pool van vijfentwintig tot zestig vierkante meter, da’s een kleintje, het bedrag van elfduizend zeshonderd euro. Zou je pretenties hebben om tijdens de Olympische Spelen te gaan voor goud, dan betaal je voor een badje van honderd twintig vierkante meter, jaarlijks zesenveertig duizend achthonderd euro, dat is goudgeld voor een plonsje water, dat is niet inclusief, zes maal twintig maal twee meter diep is tweehonderd veertig kubieke meter water.
Als je het restje zonder het kruisje bij, ja, ik heb er eentje, zou stellen op het formaat kleintje, dan onthouden de bezitters het bedrag van maar liefst, deze keer in cijfers; 193.140.000,= euro (16.974 geturfden -/- 324 nette jongens = 16.650 ondeugende badjes x € 11.600,=) per jaar aan de schatkist.

Zet drie met een pion aan de kade; de eigenaren van luxe jachten en zeilboten. Zo’n kleine tienduizend exemplaren van verschillende formaten, afgemeerd in de jachthavens van ondermeer Pireaus, waarbij het vermoeden, noem het een zekerheidje, bestaat dat er door ongeveer de helft geen BTW (VAT) over is betaald. Trossen los en bij het bewezen varen van de verkeerde koers, alsnog de billen bloot, anders gaat het dobberende ding aan de ketting. Schadepost, geschat, één miljard euro.
We schaken nog even door, de koningin is nog niet gevallen en de lopers zijn nog actief op het bord. De secretaris-generaal van het Ministerie van Financiën vertelde vol trost dat ‘elitekorps’ onlangs de aangiften van een honderdvijftigtal artsen met hun praktijk in de trendy Atheense wijk ‘Kolonaki’, waar winkels als Cartier, Chanel en Prada de buren zijn, hebben uitgeplozen. Meer dan de helft van de pillendraaiers verdienden, volgens hun aangiften niet meer dan zesentwintig duizend vierhonderd euro en vierendertig van kwakzalvers haalden de negenduizend euro niet eens. Met dit bedrag hoeven ze helemaal geen belasting te betalen. Alleen al het huren van een ruimte om er praktijk te kunnen houden ligt al vele, vele malen hoger dan dat wat ze opgeven te verdienen per jaar.
We laten een toren door een loper slaan en wachten op de volgende zet. Want volgens die zelfde hoge piet van financiën zijn er in heel Griekenland, met ongeveer elf miljoen inwoners, er maar een paar duizend aangiften met een jaarinkomen van boven de zesentachtig duizend euro.

Wie zegt of durft dan nog te zeggen dat ‘alle’ Grieken de belasting ontduiken. Maar de strijd is begonnen, ze doen er inmiddels van alles aan om het bord schoon te spelen en de zaak op ‘schaakmat’ te krijgen.
Succes, de tijd zal het leren, als de klok maar niet valt voordat...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten