Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

vrijdag 25 februari 2011

Fantasie gevraagd en nodig...


Rotsen in de meest grillige vormen die je je maar kunt voorstellen, soms zijn het dieren, dan weer mensen en om de hoek lijkt het wel een maskerade. Maar één ding staat vast, het is telkens weer onvoorstelbaar wat water en wind kunnen creëren. Daar kan geen kunstenaar tegen op. Visitekaartjes uit het verleden, het verre verleden, gemaakt op het Griekse eiland Paros, middenin de strakblauwe Egeïsche Zee, the Pearl of the Cyclades...



Sta je aan de voet van zo’n, uit de grond oprijzend kolossaal brok power, voel je je zo nietig. Fascinerend ongrijpbaar geweld, veelal ontstaan door natuurverschijnselen, als aardbevingen of verschuivingen, vulkaanuitbarstingen, en door de honderden, duizenden of miljoenen jaren gevormd, gescherpt en gepolijst. Dagelijks aan verandering onderhevig door weersinvloeden, soms extreme, soms gestaag, regen, wind, warmte, hitte en koude. Soms door invloeden van dieren en dé mens, een zich op twee ledematen voortbewegend schepsel, op zoek naar zaken die nodig of nuttig zouden moeten zijn, verandering aanbrengend meer in de vorm van vernieling of vernietiging van zoveel moois.
Sluit de ogen, voor een fotograaf zoals ik, bijna onmogelijk, dan waan je je in de prehistorie en verwacht je elk moment de komst van een dinosaurus of mammoet, ergens uit één van de vele spelonken. Laat je fantasie een beetje de vrije loop en je ziet ze de nek uitsteken, hoog boven of rustig liggend, ergens tegen de rotswand van het massief. Schildpadden, beren, op wacht liggende leeuwen, krokodillen, roofvogels van ongekend formaat of de portretten, karikaturen, van ‘vorige bewoners’, de mens of de apen.
Beelden van door de natuur gebeeldhouwde sculpturen, maar ook details van kleurschakeringen en structuren, lagen met verschillende soorten, metaalhoudend of bijna zand en per minuut veranderend van vorm. Stenen, rotsen, onnavolgbaar mooi en meer dan de moeite waard om ook eens, met een ander oog, te gaan kijken en genieten.

Neem een rugzakje met iets te drinken en te eten, een paar stevige wandelschoenen, camera met geladen batterijen en een flinke dosis opmerkingsvermogen mee. Gegarandeerd, je beleeft ongekende momenten en zal nooit meer normaal naar een rotspartij kunnen kijken zonder dat de fantasie met je op de loop gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten