Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

vrijdag 25 februari 2011

Groot zakenman...


Volgens een Griekse professor, professor in de economische misdaad aan de ‘Ionian University’, beschikt het huidige Griekenland niet over een beschaafde maatschappij.

‘Vals doen en spelen is in Griekenland een zaak van eer en wie het niet doet wordt gezien als een onnozele man of vrouw, een onnozelaar’.

Uit onderzoek van het ‘Brookings Institute’ naar de neergang van de economische situatie blijkt dat dit ongeveer compleet kan worden toegeschreven aan de corruptie die als de gewoonste zaak van de wereld wordt gezien.
Als de Grieken deze corrupte praktijken hadden kunnen beperken tot ongeveer het niveau dat in Spanje van toepassing is, dan had het tekort op de begroting in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld zo’n vier procent van bruto binnenlands product lager kunnen bedragen.
Het systeem van het betalen van smeergeld of steekpenningen, waarbij het meestal gaat om cash geld, is gedaan door zo’n dertien en een half procent van alle Griekse gezinnen. Hierbij gaat het om dertien honderd vijfenvijftig euro voor het verkrijgen van ondermeer een rijbewijs, bouwvergunning, medische hulp of om minder belasting te hoeven betalen.

Ik kan die professor alleen maar gelijk geven, want ook wij hebben ondervonden dat Grieken iemand belazeren of bedonderen en dit dus niet zo zien. De man in kwestie zag dit totaal anders, als booming business, handig gedaan, groot doen bij vrienden en vriendinnen, de grote zakenman met de handige babbel en trucjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten