Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

vrijdag 25 februari 2011

Het wordt enger en enger in de wereld...


We geven een vermogen uit aan wapens, wapens om ons te beveiligen, althans dat doen de regeringen, om ons te verdedigen tegen onverlaten, mogelijk boze buren of terroristen.
We bergen die moderne snufjes voor het zaaien van dood en verderf ‘netjes en veilig’ op in speciaal daarvoor gebouwde ruimten.
Vervolgens zouden deze ruimten dan permanent dienen te worden bewaakt met de modernste apparatuur en soldaten met de modernste wapens om de zaak veilig daar te houden waar we het willen hebben, binnen handbereik voor het geval er ergens iets fout gaat. En dan worden de moderne snufjes ‘geleend’ door mensen die daar helmaal niet bevoegd toe zijn, hoe kan dat nu toch?

Zomaar, opeens zijn ze in België een paar setjes anti-tankwapens kwijt, inclusief de bijbehorende anti-tankgranaten.
Ben er nog niet helemaal achter of het nu echt een anti-wapen of anti-granaat is of juist een tankwapen en een tankgranaat. Volgens mij is het aan welke kant je van de trekker staat, wil je iets tegenhouden, ja, dan is anti een leuk woord, maar wil je daadwerkelijk iets met de granaat, dan is het anti gewoon overbodig. Het ding moet doen wat ik wil en daar is niets anti bij, gewoon doen, boem. Het opruimen van iets dat me in de weg staat, iets dat me blokkeert te doen wat ik wil doen of is het dan toch anti..?
Het beroemde kip en het ei verhaal, maar in dit geval wat minder vredelievend.

Maar desalniettemin, het klinkt allemaal lekker, zeker als ik nu tot de bemanning zou behoren van geldtransportwagens, ik zou toch even gaan overwegen om een paar snipperdagen op te nemen of me tot nader orde ziek te melden, zeer hoge koorts gepaard gaand met angstzweet.
Want dit soort speeltjes zijn uitermate geschikt voor criminele elementen om het achterdeurtje met een ‘lichte knal’ uit de toch stevig uitgevoerde hengsels te lichten, een bankgebouw kan bij het gebruik van anti-ding de voorgevel wel vergeten en kunnen de heren zo, met de laadbak open, binnenrijden en vullen, zakken vol, vullen met euro’s.

Komt dit soort wapens in handen van meedogenloze terroristen, dan is het leed en het aantal potentiële slachtoffers, dood of zwaar gewond, niet te overzien. Het wapen kan worden gebruikt tegen ondermeer pantservoertuigen, bunkers en laagvliegende helikopters. Dus als deze dingen richting een land gaan waar oorlog of oorlogsdreiging heerst, dan kan dit wel eens gaan leiden tot gekke taferelen.

Zonder geweld en onopgemerkt zijn de komende ‘tegenstanders’, de anti’s, verdwenen, gaan wandelen met de verkeerde personen, om mogelijk straks ergens in de wereld, als ‘Rode Duivels’ te worden gebruikt. Waarom, waarvoor, waartegen, de tijd, de locatie en het resultaat zal het ons leren, als je op dat moment natuurlijk niet net ter plaatse bent en de scheiding in je haar middendoor loopt na het passeren van het alles vernietigende granaatje. Zelfs een schietgebedje zal je dan niet meer helpen, rechtdoor, recht zo die gaat, naar het gekozen doel, succes verzekerd, mits dat in de polisvoorwaarden is opgenomen, succes...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten