Trebor's Flarden, belicht in telkens korte stukjes, verhaaltjes, anekdotes het leven, het be’leven,
op een Grieks eiland.
Soms direct, soms van veraf, soms via de media of van horen vertellen of zeggen, mond tot mond.
Als je weg bent uit de directe invloed van ooit thuis, ga je dingen anders zien, anders benaderen en
beoordelen, kritischer of soms lacherig.

zaterdag 26 februari 2011

Spits in de Van Dale of Van Dale in de spits..?


Dat eerste zal er ongetwijfeld instaan en dat laatste was lang geleden, ergens in de jaren zeventig, De Kuip in Rotterdam, bij Feijenoord. Het brilletje van, ergens fijngestampt tussen de grassprieten door een speler van het Argentijnse Estudiantus de La Plate, 1-0 voor de Rotterdammers en daarmee winnaar van de Wereldcup voor teams. Maar hier gaat het om dé spits, de enige echte, die van elke dag, die zonder winnaars, die je ook zonder brilletje zou kunnen rijden.

Ministers, staatsecretarissen, ambtenaren, burgemeesters en hele afdelingen van bedrijven buigen zich al jaren over een vraagstuk, waar geen antwoord op te geven of een oplossing voor te vinden is. Wellicht willen ze het niet vinden, een soort bezigheidstherapie, een melkkoetje en een bron van permanente inkomsten, die dus zou stoppen op het moment dat er iemand komt met een spitsvondige oplossing. Voor eens en voor altijd beroemd als de oplosser voor dit probleem. Rijp voor straks bij het herdrukken van de nieuwe geschiedenisboeken, hoofdstuk dertien, je naam bovenaan de lijst van de missers en blunders in de historie. Of je dit voor je eigen waarde kunt vertalen naar eeuwige roem, succes er mee, de waarheid achterhaalt je vanzelf.

Aan de ene kant wensen we zoveel mogelijk mensen uit het vierwielig blik te halen door een spitsheffing te organiseren op de autosnelwegen - of dit helpt? - en aan de andere kant zou het perfecte alternatief, openbaar vervoer, juist een spitskorting toe moeten gaan passen. Beloon nieuw spitsgedrag door daar dat te doen en ergens anders het tegengestelde. Wellicht valt er wat winst te boeken, meer reizigers, meer inkomen en meer banen bij NS nodig. Dus ga dan niet aan de reiziger een extra toeslag vragen wanneer hij of zij in die drukke periode moet reizen. Graag naar huis wil voor een lekkere warme hap of juist, met de ogen nog dicht van de slaap, de andere kant op, richting arbeid, de financier van het reisbewijs met spitstoeslag.

Laat ik er enkele leuke woorden aan toebedelen:
Spitsgeleuter - geldt voor de Tweede Kamer en daarbij hopende op een minister met spitsvondige oplossingen - spitsdadig optreden, spitsballentaal - niet lullen maar poetsen - in een spitsflits van en naar huis.
De Van Dale kan er waarschijnlijk, voor zover nog niet al opgenomen, een aantal pagina’s dikker mee gemaakt worden en voor het Scrabbelen levert het minimaal driemaal woordwaarden op als je de zaak legt over de groene zone.
Spitsgedrag, spitsbanen, spitstoer, spitsnooit, spitsmoed, spitsbewijs, spitsbeloften, spitsheffing, spitsgesprek, spitsmenu - sandwichspits met korting -, spitsradio -fritsiespitsnieuws -, spitsjob, op de spits drijven, spitsgedoe, spitsrun, interspitsnet, spitssite, spitsmentaliteit, spitsbeloning, spitstijdenbesluit, spitsbom, spitsrijtijdenbesluit, spitssex, spitstijden, smsspits, spitsvermijden, spitsstress, spitslijnen, misspits, spitstoe, spitscode, spitspreventie, spitszaak, spitsenthousiasme, spitstijdenlopen, spitsgrap, spitsroedenlopen, spitshalte, spitsstation, spitsticket, spitsjoke, spitswoorden, ministerspits, spitskaartkrassen, spitsnu, spitslied, spitsrecht, spitsbal, spitsmanie, spitsmilieu, spitskassa, spitslot, spitskunst, spitsmisbruik, spitsnet, spitstax, spitsvrij, spitsvlucht, spitszekerheid, spitstopper, spitspartner, spitspech, ehbospits, spitsbeslissing, spitsterrorist, hoolispits, spitsuren, spitsvakantie, spitsnorm, spitsgarantie, spitsreductie, spitsfonds, spitsbalie, spitsmens, spitsvertraging, spitsopinie, spitsles, sneeuwspits, schoolspits, spitsschool, variablele spitstijden, spitskaart, spitswaardig, spitskrediet – mogelijk noodzakelijk wanneer er de spitspoorten zouden komen, aparte bankrekening met een spitsfortuin voor het afschrijven van de spitsbijdragen -, spitsstempel, spitshuwelijk, spitskoffer, spitswijzer, spitsbeurt, spitskoffie, spitsplezier, spitsuality, spitsritueel, spitsmisser, spitsblunder, spitssubsidie, spitsambtenaar, spitseuro – op het moment van dit  schrijven moest er even niet aan de Griekse euroworden gedacht, die was toen even aan de top van de spitsbeurs verdwenen.

Als het woordenboek is aangepast, kunnen onderstaande programma’s zo in elkaar worden geflanst voor de televisie. Passen wellicht perfect voor, tussen of na alle drama’s, soaps en spelletjes.

Fransje Bouwer kan zijn contract nog voor een aantal jaren verlengen met het programma de 'Bananenspits', Caroline Tensen hoeft nog niet in Het Gooi te gaan zitten vervelen, ‘Met Honderd in de Spits’ of “Met Eén tegen die Honderd in de Spits’.
Nog wat ideeën, zodat de mensen zich in de wintermaanden, tussen de spits van Champions League wedstrijden, niet te hoeven vervelen;
'Spitsing Image', 'NS zoekt Spitser' of Spitster', 'Spitser of Spitster van de Week',
'MissSpits' of ‘SpitsMiss’, 'Spitser zoekt Spitster', 'Spitster zoekt Spitser', ‘Spitser zoekt Spitser’, ‘Spitster zoekt Spitster’, 'Spits 'm d'rin',
'De Treinende Spitsrechter', 'Achter het Spits Nieuws', 'De Wereld Spitst Door',
‘Spits Poort’, ‘Spits Vandaag’, ‘Spitscode Loterij’, 'De Hond's Spits Opinie' 'NOSspitsnieuws', ‘SportSpits’, ‘Met de Spits voor Morgen', ‘SpitsJournaal’, ‘Ik Vertok in de Spits’, ‘SpitsMemories’, ‘Tussen Kunst en Spits’, ‘Raayman staat in de Spits’ – en is dus te laat -, ‘SpitsFactor’, ‘Op Zoek naar de of een Spits’ – een zoekprogramma dat in vele varianten gespeeld kan worden, bijvoorbeeld een nieuwe spits voor Oranje of tegen een geringe vergoeding, een nieuwe spits voor Feijenoord of Ajax.
Voor de kinderen hebben we elke avond voor het slapen gaan de ‘FabeltjesSpits’ of ‘KabouterSpitsFlop’.

En als we het onderwerp toevertrouwen aan Ome Joop en Harry Nak zal het begrip spits ongetwijfeld een heel andere betekenis gaan krijgen, de ‘Ome Joop’s Spits Show’, daarrrrr is ‘tie weerrrrr of dat was de spitskoffie..!

Voer genoeg voor hele avonden met een zak SpitsChips en een fles SpitsCola lekker onderuit gezakt te hangen voor de buis. Morgen gelukkig zaterdag en dus alleen even vier keer in de spits bij de SuperSpits. Eerst om te kunnen parkeren, spitstarief en dus gratis, dan een klein gevecht voor het verkrijgen van een winkelwagentje, het spitsverkeer tussen de aanbiedingen om te eindigen in een lange rij voor de kassa, de kassaspits. Gelukkig, nu van het weekend genieten en niet denken aan de maandagochtendspits.

Het is allemaal gelul in de ruimte, spitsgelul, zonder oplossend vermogen, de spits is er en de spits blijft er, waar ook ter wereld. Is het met de auto’s opgelost staat het openbaar vervoer in de spits, klem op de spitsstrook. Kijk maar in het geschiedenisboekje, pagina dertien of mogelijk inmiddels al op vijftien, wie deze superspitsoplossing op naam heeft weten te krijgen. Zelfs de bondscoaches uit de diverse sporten kijken regelmatig of er nog ergens een technische spitsvariant valt te ontdekken in de geestelijke kronkelverhalen.

De vele oplossingen worden nog steeds in dank afgenomen, lachend of vol ergernis, elke dag weer...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten